Magyar �llatorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete
Továbbképzések

Kómár professzor szakmai hagyatéka újra az Egyetemen
Továbbképzési hírek
2016. október 3-án az Állatorvostudományi Egyetem rektori hivatalában – ünnepélyes keretek között – került aláírásra a Kómár napok alapító okirata, melynek záradékában megerõsítették, hogy az Állatorvostudományi Egyetem – a Kómár napok fõvédnökeként – csatlakozik a Dr. Kómár Gyula professzor emlékének méltó megõrzéséért tevékenykedõ Alapítókhoz, és a Kómár napokon immár az Egyetem gondoskodik Dr. Kómár Gyula professzor méltatásáról.

Az aláíró felek – az Alapítók részérõl – Dr. Kárpáti László, a MÁOK Pest megyei Szervezetének elnöke, és Dr. Kómár Gyula, Kómár professzor unokája voltak, míg az Egyetem részérõl Prof. Dr. Sótonyi Péter, rektor, tanszékvezetõ egyetemi tanár.

 

Az aláíró ünnepségen jelen voltak még Prof. Dr. Gálfi Péter, rektorhelyettes, tanszékvezetõ egyetemi tanár, Dr. Battay Márton, rektori hivatalvezetõ, Dr. Ózsvári László, tanszékvezetõ egyetemi docens, valamint a MÁOK Pest megyei szervezetének frissen megválasztott elnöke, alelnöke és titkára – Dr. Hirmetzl Gábor, Dr. Buránszki Barbara és Dr. Keresztes Zsolt.

 

A Pest megyei Szervezet – a Kómár család egyetértésévelmintegy 16 éve ápolja Kómár professzor szakmai hagyatékát, és ezen okirattal megerõsítve kötelezettséget vállal arra, hogy az Állatorvostudományi Egyetem fõvédnöksége alatt évenként egy alkalommal „Kómár napok” elnevezéssel tudományos ülést szervez, ily módon is tisztelegve a megye jeles szülötte, Dr. Kómár Gyula állatorvos professzor emléke elõtt, aki életével, tudományos és gyakorlati munkásságával iskolát teremtett a magyar állatorvos-társadalomban.

 

A Kómár napok keretében a megemlékezés és az állatgyógyászatot érintõ továbbképzõ elõadások mellett évente átadásra kerül a Kómár-díj*, és vele együtt a Kómár-emlékplakett**.

 

Ünnepi beszédében Sótonyi Péter rektor megemlékezett arról az útról, melynek során Kómár professzor szakmai hagyatéka végre visszakerülhetett méltó helyére, az Egyetemre. A Kómár napok fõvédnökségének vállalása mellett, támogatásáról biztosította a jelenlevõket arról, hogy a szakmai örökség megõrzésérõl immár az Egyetem is kitüntetett figyelemmel fog gondoskodni. Az Egyetem támogatása az Alapítók számára – mind szakmai, mind emberi okok miatt – óriási megtiszteltetés, és egyben garancia arra is, hogy e nemes hagyomány, Dr. Kómár Gyula professzor emlékének õrzése a jövõben is a legjobb kezekben lesz.

 

*Kómár-díjban részesülhet, és „Az év Pest megyei állatorvosa” cím viselésére jogosult az a Pest megyében praktizáló állatorvos, aki az állatgyógyászat területén kiemelkedõ az állattulajdonosok és állatorvos kollégái által elismert szakmai munkája mellett példamutató emberi tulajdonságai alapján méltó Kómár professzor úr emlékéhez.

 

**A Kómár-emlékplakett: Dr. Kómár Gyula professzor portréját ábrázoló, harangbronzból készült, antikolt, 1100-1210 g tömegû, kerekded formájú kisplasztika (alkotó Dr. Bucsy László).

Mellékletek: Kamarai Állatorvos 2016/4. számában megjelent cikk, Alapító Okirat oldalai


Mellékelt dokumentumok:
Komar_Nap_KamAo_2016_4.pdf

Állatorvosi álláshirdetések

Állást keres Állást kínál






Adatvédelmi tájékoztató

MAOK Pest Vármegyei Szervezete 2100 Gödöllõi Üzleti Park, Pattantyús Ábrahám krt. 2.
Telefon és fax: 28/511-414 (munkanapokon 8.00 és 14.00 között) E-mail: maokpest@pest-megyei-allatorvos.hu