Magyar �llatorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete
Állatorvosoknak >>  Vezetőségi hírek

A MÁOK Pest megyei szervezete vezetõségének 2014. december havi vezetõségi ülése
Vezetőségi hirek
A szervezet vezetõsége soros ülését 2014. december 04-én tartotta Gödöllõn.

Az ülésen megtárgyalt napirendi pontok a következõk voltak:

 

1. Tagfelvételi és praxis-engedély kérelmek. (45’)

Ea.: dr. Hirmetzl Gábor titkár

2. A praxisengedélyek megújításának állása. (20’)

Ea.: dr. Hirmetzl Gábor titkár

3. Gazdálkodásunk október 31-i számai. (30’)

Ea.: dr. Kárpáti László elnök

4. A TDK konferencia díjátadója. (10’)

Ea.: dr. Buránszky Barbara alelnök

5. Jegyzőknek szánt levél. (10’)

Ea.: dr. Kárpáti László elnök

6. A specialista képzés és vizsga szabályzata, OE után. (20’)

Ea.: dr. Kárpáti László elnök

7. Egyebek (5’)


A 2014. november 26-án megtartott Tudományos Diákköri Konferencián a MÁOK Pest megyei szervezetének díjazottja Seregi Bernadett lett.

Előadásának témája: Az NMES-kezelés gyakorlati alkalmazása kutyákon, az ingerlési pontok és fiziológiás értékek meghatározása

Absztrakt:

A humán gyógyászat után az állatorvosi gyakorlatban világszerte kezd terjedni az igény a fizioterápiás kezelésekre. A fizikoterápiai módszerek széles palettájáról az elektromos kezelések lehetőséget nyújtanak a fájdalom csillapítására valamint a sérült izmok, idegek rehabilitációjára. Az elektroterápia eltérő ingerlési módszerei közül eddig csak a musculomuscularis, lapelektródás ingerléseket alkalmazták az állatorvosi terápiában, melynek jellemzője, hogy a fizioterápiás képzéseken elsajátított anatómiai ismeretekre hagyatkozva is könnyedén felhelyezhető.

Az NMES-kezelésekről (Neuromuscular Electrical Stimulation) ezidáig nem készült dokumentáció a gyakorlatban. Ezen ingerlések során a kezelésre szoruló izmot ellátó ideget keressük fel pontelektródák segítségével, ezzel a teljes izomhasra kiterjedő, szelektív kontrakciót váltva ki.

Pontos lokalizációval az elektroterápia során okozott kellemetlen áramérzet mértéke csökkenthető, a lapelektródával történő ingerlés során gyakran létrejövő átütések kiküszöbölhetőek, az izom fáradása mérsékelhető, és a kontrakciók ereje növelhető, ezáltal a rehabilitáció időtartama csökkenthető.

Célunk egy olyan, a kisállat-fizioterapeuták tudásanyagára épülő anatómiai leírás készítése, mely lehetőséget nyújt a neuromuscularis NMES-kezelések elsajátítására, és biztonságos alkalmazására a terápiás gyakorlatban.

A kutatás során bonctermi körülmények között, meghatározott szempontrendszer alapján választottuk ki azokat az idegeket és izmokat, melyeket a testfelszín felől elektródával elérhettünk. A dolgozat ezeket az anatómiai pontokat bőséges képanyaggal illusztrálja.

A pontok megállapítása után egy, a humán gyakorlatban is alkalmazott, pontelektródás készülékkel egészséges, fajtatiszta kutyákon végeztünk, standard ingerlési paraméterek mellett, méréseket, hogy a fiziológiás ingerküszöböket meg tudjuk állapítani. Célunk a minél több fajtakörbe tartozó, egymástól jelentős testalkatbeli eltéréseket mutató egyedek vizsgálata volt, melynek során a különbségek tükrében is vizsgálni tudtuk a boncolás során meghatározott pontokat. Ezek mellett a kísérlet végzése folytán lehetőségünk nyílt felmérni a terápiás alkalmazás korlátait, az állatok reakcióját.

Munkánk a gyakorló fizioterapeutáknak alkalmas refencia munkát jelent. Az NMES-technika az izmok és egyes perifériás ideg szakaszok kezelésében – a diagnosztikai szempontokon túl – egy könnyen kivitelezhető technikát biztosít a mozgásszervi rehabilitációban.

Állatorvosi álláshirdetések

Állást keres Állást kínál






Adatvédelmi tájékoztató

MAOK Pest Vármegyei Szervezete 2100 Gödöllõi Üzleti Park, Pattantyús Ábrahám krt. 2.
Telefon és fax: 28/511-414 (munkanapokon 8.00 és 14.00 között) E-mail: maokpest@pest-megyei-allatorvos.hu